La pastiera napoletana

április 08, 2017




Praianoba megérkezett a tavasz. Újraéledt a kis falu, mindenki szépítgeti, gondozza a háza környékét. A hotelek kinyitottak, elárasztottak minket a turisták, a nagy turistabuszoktól kezdenek járhatatlanná válni a szűk utak. A helyi buszsofőrök kitesznek magukért, az utazók néha hangosan meg is tapsolják őket egy-egy csodásan kivitelezett manőverük után. A kertekben már virítanak a színes margaréták, nefelejcsek, fréziák és már nyílnak az első rózsák.

Mindjárt itt a Húsvét, a katolikusok egyik legnagyobb ünnepe, amire szigorú szabályok szerint készülünk. A katekizmust már első osztályban elkezdték a fiaim, hetente egy alkalommal a gyülekezetből önkénteskedő Antonella vezetésével tanulják a Bibliát és a szertartások menetét. Holnap Virágvasárnap (Pálmavasárnap) lesz, olaszul La domenica delle palme. Ezen a napon vonult Jézus Jeruzsálembe, akit az ókori szokások szerint pálmalevelekkel üdvözöltek. Campania tartományban pálma helyett olívaágakat használunk, amire szalámit, sajtot (caccio cavallo), cukrokat és csokoládét teszünk. Holnap kivonul az egész falu népe a templom előtti térre és Don Luigi megáldja az olívaágakat, mi is kapunk ám a szentelt vízből. A gyerekek nagyokat nevetnek, és a tipikusan erre az alkalomra készített confettiről leeszegetik a mandulás cukrot. A mise után a nagycsaládok összegyűlnek egy igazi olasz, többfogásos ebédre.





Campania tartomány leghíresebb húsvéti süteménye a "La pastiera napoletna", amit ricottával, kandírozott gyümölcsökkel és búzával készítenek. A nápolyi legenda szerint Partenope sziréna minden tavasszal meglátogatta a Vezúv lábánál élő helyieket. A vidám nápolyiakat gyönyörű szerelmes énekeivel bűvölte el. A legszebb lányok hálájuk jeléül búzát, lisztet, ricottát, kandírozott gyümölcsöket, tojást, cukrot és fűszereket ajándékoztak a szirénnek, aki ezeket az isteneknek áldozta. Az istenek a hozzávalókból megalkották a pastierát, ami édesebb volt a szirén énekénél is.

Egyik kedvenc nápolyi blogomon talátam rá az igazi, nekem legkedvesebb receptre.

A tészta hozzávalói

  • 500 gr liszt
  • 2 egész tojás és 2 tojássárgája 
  • 200 g di vaj
  • 200 g cukor
  • egy csipet só
A töltelék hozzávalói
  • 380-400 gramm főtt búza
  • 300 ml zsíros tej
  • 1-2 kanál vaj vagy zsír
  • 400 g friss ricotta 
  • 300 g cukor
  • millefiori aroma vagy fiori d’arancio aroma 
  • 5 tojás (5 tojássárgája és 3 fehérje)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g di kandírozott narancs és cédrus vegyesen
  • vanília
  • fahéj (ízléstől függően)

Crema pasticceria hozzávalói
  • 250 ml tej
  • 2 tojás sárgája
  • 60 gr cukor
  • 20 gr liszt vagy kukoricakeményítő
  1. Első lépésként elkészítjük a pasta frolla-t, a tésztát. A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal, sóval és a cukorral elmorzsoljuk. A két egész tojást és a két tojássárgáját egy villával felverjük, és a vajas liszthez adjuk. A tésztát ne dolgozzuk túl!
  2. A krém elkészítése




A grano cottot, azaz a főtt búzát, ilyen üvegekben árulják. Már több különböző márkát kipróbáltam, semmilyen érdembeli különbséget nem észleltem. Magyarországon az összes olasz delikátban kapható, könnyen beszerezhető, akár internetes rendeléssel is. A granot a tejben egy kis kanál vajjal és 50 gr cukorral pudingszerűvé főzzük, kb 10 percig. Hagyjuk kihűlni! A ricottát, a búzát, a kandírozott gyümölcsöket, a reszelt citrom héját, a 250 gr cukrot, a millefiore aromával (ebből két fialettát használok), a fahéjjal (ízléstől függ, én bátran szóróm), egyenként hozzáadom az 5 tojás sárgáját. A felét leturmixolom, hűtőbe teszem. Elkészítem a crema pasticcerát. A lisztet, a tojássárgáját és a cukrot elkeverem, felöntöm a tejjel és lassú tűzön krémet főzök belőle. Hagyom kihűlni. A crema pasticcerat , a ricottás krémmel elkeverem. Felverem a 3 tojás fehérjét és óvatosan belekeverem a krémbe.

Egy 28 cm- es tortaformát használok a sütéshez. Kinyújtom a tésztát, egy keveset hagyok a díszítéshez. A tésztát belehelyezem a formába, villával megszúrkálom, majd beleöntöm a krémet. A maradék tésztából hosszú csíkokat vágok, alulra hármat, felülre keresztben négyet helyezek. Előmelegített sütőben 1  óra 25 percen át sütöm, amíg a krém meg nem dermed és aranybarna színe nem lesz.  


Remélem sokan kipróbáljátok, garantáltan megéri a fáradtságot!








You Might Also Like

0 megjegyzés

Az oldalon található minden szöveget és fényképet a szerzői jog ide vonatkozó része védi. Üzemeltető: Blogger.