Mimóza torta
március 07, 2017Na, de ünnepeljük magunkat, mert ugye, aki szereti önmagát az biztos, hogy sikeres és elégedett nő! Remélem sokan vagyunk...! Állítólag Olaszországban a nőnapot 1922- ben ünnepelték először, kicsit később 1946-ban az Olasz Nők Egyesületének elnökének javaslatára, az olasz nőnap jelképéül a márciusban virágzó mimózát választották. Az enyhe mediterrán tél miatt ezek a növények csodás fákká nőnek a sziklás hegyoldalakon. Az ötvenes években egy római cukrászdában készítettek először Mimóza tortát, ami annyira sikeres volt, hogy az olasz nőnap szimbóluma lett. Gondoltam meglepem a családom és a barátnőim egy ilyen süteménnyel.
Piskóta:
- 8 db tojás
- 2 kanál víz
- 10 kanál cukor
- 10 kanál liszt
- fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét egy kis sóval magas fokozaton habverővel felverjük! Amikor a hab keményedni kezd, kanalanként hozzákeverjük a cukrot, egyenként a tojássárgáját és a két kanál vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és óvatosan a masszába forgatjuk. Két tortalapot sütünk. Érdemes a piskótákat előző nap elkészíteni, így könnyebben morzsolhatjuk a piskótát a torta tetejére!
Crema pasticcera:
Az olasz sütemények legtöbbjében crema pasticcera-t használunk. Míg Magyarországon pudingporból készül a krém, addig az olaszok, hűen magukoz házilag készítik a cukrászkrémet. Ez a cukrászkrém a Zeppole di San Giuseppe, Delizia al limone, Pasticciotto con amarena, Torta mimosa, Crema di pizza alapja. Az eredeti recept szerint 6 tojássárgáját és 180 gr cukrot használunk, én kicsit csökkentettem az adagon. A kukoricakeményítő helyett használhatunk lisztet, a krém íze nem változik, viszont kevésbé lesz fényes.
Tejszínhab:
250 ml tejszínhabot kemény habbá verünk egy kanál porcukorral. Én kizárólag friss tejszínthabot használok. Ezt a kihűlt cukrászkrémhez keverjük.
Az egyik tortalapot meglocsoljuk a cukorsziruppal, a másikat összemorzsoljuk, ha nem sikerül a morszolás a piskótát késsel is apróbb darabokra vághatjuk. A krémet púposan helyeztem a tortalapra, majd megszórtam a piskótamorzsával és már kész is a nőnapi meglepetés! Egy teljes éjszakán át a hűtőben pihentetem. Sokan ananásszal készítik a Mimóza tortát, én kifejezetten nem rajongok ezért a gyümölcsért. Le amiche ( a barátnők) holnap beugranak egy szelet sütire és egy jó kis espressora, amit nem, nem a George Clooney készít, hanem a kotyogós nápolyi kávéfőző, mert Nápolyban még mindig a tradíció a divat. Buona festa delle donne!
Az olasz sütemények legtöbbjében crema pasticcera-t használunk. Míg Magyarországon pudingporból készül a krém, addig az olaszok, hűen magukoz házilag készítik a cukrászkrémet. Ez a cukrászkrém a Zeppole di San Giuseppe, Delizia al limone, Pasticciotto con amarena, Torta mimosa, Crema di pizza alapja. Az eredeti recept szerint 6 tojássárgáját és 180 gr cukrot használunk, én kicsit csökkentettem az adagon. A kukoricakeményítő helyett használhatunk lisztet, a krém íze nem változik, viszont kevésbé lesz fényes.
- 750 ml zsíros tej
- 5 tojássárgája
- 160 gramm cukor
- 60 gr kukoricakeményítő vagy liszt
- citromhéj
A cukrot, a keményítőt és a tojássárgákat elkeverjük, lassan felöntjük a hideg tejjel, hozzáadjuk a citrom héját. Legtöbbször vékony csíkokban belehámozom a citromhéjat, amit a khűlt krémből kiveszek. Kis lángon sűrű krémet főzünk.
Bagno:
A piskótával készült süteményeket cukorsziruppal szokás meglocsolni. A sziruphoz gyakran alkoholt is adunk. Ehhez a süteményhez a Strega ( Boszorkány) likőrt használtam. Ez egy édes, 70 gyógynövényből készült karakteres ital. Jellegzetese sárga színét a sáfránynak köszönheti. A Strega-t a Tiramisú kréméhez is gyakran használom. Helyettesíthető akár rummal, vagy bármilyen édes likőrrel!
- 120 ml víz
- narancshéj
- két kanál cukor
- 1 kanál Strega
A vizet a narancshéjjel és a cukorral felforraljuk. Hozzádjuk az egy evőkanál Strega likőrt, kivesszük a narancshéjat.
Tejszínhab:
250 ml tejszínhabot kemény habbá verünk egy kanál porcukorral. Én kizárólag friss tejszínthabot használok. Ezt a kihűlt cukrászkrémhez keverjük.
Az egyik tortalapot meglocsoljuk a cukorsziruppal, a másikat összemorzsoljuk, ha nem sikerül a morszolás a piskótát késsel is apróbb darabokra vághatjuk. A krémet púposan helyeztem a tortalapra, majd megszórtam a piskótamorzsával és már kész is a nőnapi meglepetés! Egy teljes éjszakán át a hűtőben pihentetem. Sokan ananásszal készítik a Mimóza tortát, én kifejezetten nem rajongok ezért a gyümölcsért. Le amiche ( a barátnők) holnap beugranak egy szelet sütire és egy jó kis espressora, amit nem, nem a George Clooney készít, hanem a kotyogós nápolyi kávéfőző, mert Nápolyban még mindig a tradíció a divat. Buona festa delle donne!
0 megjegyzés