Mimóza torta

március 07, 2017





Kedves asszonytársak, mindenkinek szívből kívánok Boldog Nőnapot! Auguri alla festa delle donne! Ünnepeljen minket az egész univerzum, megérdemlünk egy kis odafigyelést! Részemről két puszi a fiaimtól és egy Ikeás leárazott orchidea is megteszi, nincsenek nagy igényeim. Jelentem Nápolyban is van Ikea, mi is esszük a svéd húsgombócokat, imádom én összecsavarozgatni a bútorokat, aztán másfél év múlva átkozódni, hogy nem nyílik a fiók, a nagy páratartalomtól meghajlott az alja. Páratartalom, semmi köze a nőnaphoz, de ő a No 1. ellenség, minden dél-olasz asszony rémálma....

Na, de ünnepeljük magunkat, mert ugye, aki szereti önmagát az biztos, hogy sikeres és elégedett nő! Remélem sokan vagyunk...! Állítólag Olaszországban a nőnapot 1922- ben ünnepelték először, kicsit később 1946-ban az Olasz Nők Egyesületének elnökének javaslatára, az olasz nőnap jelképéül a márciusban virágzó mimózát választották. Az enyhe mediterrán tél miatt ezek a növények csodás fákká nőnek a sziklás hegyoldalakon. Az ötvenes években egy római cukrászdában készítettek először Mimóza tortát, ami annyira sikeres volt, hogy az olasz nőnap szimbóluma lett. Gondoltam meglepem a családom és a barátnőim egy ilyen süteménnyel.


Piskóta:
  1. 8 db tojás
  2. 2 kanál víz
  3. 10 kanál cukor
  4. 10 kanál liszt
  5. fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét egy kis sóval magas fokozaton habverővel felverjük! Amikor a hab keményedni kezd, kanalanként hozzákeverjük a cukrot, egyenként a tojássárgáját és a két kanál vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és óvatosan a masszába forgatjuk. Két tortalapot sütünk. Érdemes a piskótákat előző nap elkészíteni, így könnyebben morzsolhatjuk a piskótát a torta tetejére!

Crema pasticcera:

Az olasz sütemények legtöbbjében crema pasticcera-t használunk. Míg Magyarországon pudingporból készül a krém, addig az olaszok, hűen magukoz házilag készítik a cukrászkrémet. Ez a cukrászkrém a Zeppole di San Giuseppe, Delizia al limone, Pasticciotto con amarena, Torta mimosa, Crema di pizza alapja. Az eredeti recept szerint 6 tojássárgáját és 180 gr cukrot használunk, én kicsit csökkentettem az adagon. A kukoricakeményítő helyett használhatunk lisztet, a krém íze nem változik, viszont kevésbé lesz fényes.
  1. 750 ml zsíros tej
  2. 5 tojássárgája
  3. 160 gramm cukor
  4. 60 gr kukoricakeményítő vagy liszt
  5. citromhéj 
A cukrot, a keményítőt és a tojássárgákat elkeverjük, lassan felöntjük a hideg tejjel, hozzáadjuk a citrom héját. Legtöbbször vékony csíkokban belehámozom a citromhéjat, amit a khűlt krémből kiveszek. Kis lángon sűrű krémet főzünk.


Bagno: 

A piskótával készült süteményeket cukorsziruppal szokás meglocsolni.  A sziruphoz gyakran alkoholt is adunk. Ehhez a süteményhez a Strega ( Boszorkány) likőrt használtam. Ez egy édes, 70 gyógynövényből készült karakteres ital. Jellegzetese sárga színét a sáfránynak köszönheti. A Strega-t a Tiramisú kréméhez is gyakran használom. Helyettesíthető akár rummal, vagy bármilyen édes likőrrel!
  1. 120 ml víz
  2.  narancshéj
  3. két kanál cukor
  4. 1 kanál Strega
A vizet a narancshéjjel és a cukorral felforraljuk. Hozzádjuk az egy evőkanál Strega likőrt, kivesszük a narancshéjat.


Tejszínhab:


250 ml tejszínhabot kemény habbá verünk egy kanál porcukorral. Én kizárólag friss tejszínthabot használok. Ezt a kihűlt cukrászkrémhez keverjük.

Az egyik tortalapot meglocsoljuk a cukorsziruppal, a másikat összemorzsoljuk, ha nem sikerül a morszolás a piskótát késsel is apróbb darabokra vághatjuk. A krémet púposan helyeztem a tortalapra, majd megszórtam a piskótamorzsával és már kész is a nőnapi meglepetés! Egy teljes éjszakán át a hűtőben pihentetem. Sokan ananásszal készítik a Mimóza tortát, én kifejezetten nem rajongok ezért a gyümölcsért. Le amiche ( a barátnők) holnap beugranak egy szelet sütire és egy jó kis espressora, amit nem, nem a George Clooney készít, hanem a kotyogós nápolyi kávéfőző, mert Nápolyban még mindig a tradíció a divat. Buona festa delle donne!


You Might Also Like

0 megjegyzés

Az oldalon található minden szöveget és fényképet a szerzői jog ide vonatkozó része védi. Üzemeltető: Blogger.