Il pasticciotto alla amarena

április 26, 2017



Egyik kedvenc süteményem a pasticciotto alla amarena ( ejtsd. pászticcsottó állá ámáréna). Na ez most pontosan úgy nézett ki, mint az angol fonetikus írás a középiskolai évekből! Gondolom nem mindenki beszél olaszul, ezért fontosnak tartom, hogy a kimondhatatlan süteménynevek is kimondhatóak legyenek. Soha nem lehet tudni, az ember lánya bármikor betérhet az Amalfi partvidék világhírű cukrászdájába és bátran rendelhet egy ilyen finomságot, anélkül, hogy esetlenül kellene mutogatnia. 



Ebbe a süteménybe is a világhírű Il Limone Costa D'Amalfi I.G.P. (Amalfi citrom) kerül.  Az Amalfi citrom elmesélhetetlenül fantasztikus illatú, olajokban gazdag, világos sárga színű, keserű citromfajta. Mi igazán szerencsések vagyunk, Nonno Mario ( Mario nagypapa) 25 éve ültetett citromfái több láda gyümölccsel látjàk el a kis családunk. A citrom most érett be, már megjelentek az első virágok is, de a gyümölcsök még hónapokig fent maradnak a fán. A fán maradt citromok olajmennyisége csökken, szárazabb lesz, ilyenkor több citromhéjat használok a receptekhez. A fák köré 3-4 méteres rudakat helyezünk, amire hálót feszítünk ki, ezzel védjük a virágokat és a gyümölcsöket a széltől. A lehullott, ernyedő citromokat a fa tövébe dobáljuk, így trágyázzuk a fát. A citromot és a citromfa levelét is felhasználja a Cucina Campana (Nápolyi konyha). Híres a citromfalevélen grillezett mozzarella. Ez a citrom a leghíresebb helyi cukrászok inspirációja. Minden Amalfi partvidékre utazó honfitársamnak kötelezően ajánlom a Sal Di Riso pasticceria Delizia al limone süteményét! Citrommal ilyen jót még soha nem tettek!



Ehhez a sütihez a kosárkához hasonló, ovális formát használok. Szerintem bármilyen hasonló forma megállja a helyét! A plusz hozzávaló az Amarena sciroppate, ez az olasz "meggybefőtt". Egyáltalán nem hasonlít a magyar meggyünkhöz, sokkal édesebb és karakteresebb íze van. A pasticciotto egy nagyon egyszerű, mégis elegáns sütemény.





Hozzávalók a crema pasticcerához:


  • 500 ml zsíros tej
  • 4 tojás sárgája
  • 120 gr cukor
  • 1 citrom héja
  • 40 gr kukoricakeményítő vagy liszt

Hozzávalók a tésztához:


  • 500 gr liszt
  • 200 gr puha vaj
  • 200 gr cukor
  • 3 db kisebb tojás
  • 1 citrom reszelt héja


Első lépésként elkészítjük a krémet! Egy edényben összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel és óvatosan felöntjük a tejjel. Én kifejezetten jobban kedvelem a kukoricakeményítővel készült krémet. Sokkal fényesebb és az állaga is szilárdabb a liszttel készült krémhez képest! A citromhéjat a krémbe nem reszelem, hanem nagyon vékonyan belehámozom. Lassú tűzön krémet főzök, hagyom kihűlni. A citromhéjat kiveszem.


Második lépésben elkészítjük a tésztát! A puha vajat, a cukrot és a lisztet elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a tojásokat! A tojásokat érdemes egy kicsit felverni, összekeverni!


A tésztát 12 egyenlő részre osztom. Lehet nyújtani vagy csak kézzel tömködni, a formákat nem kell lisztezni. A krémet a forma közepébe helyezzük, és három vagy négy amarena-t teszünk rá, majd befedjük, és megnyomkodjuk egy kicsit. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. A kihűlt pasticciottokat porcukorral szórjuk meg!











You Might Also Like

0 megjegyzés

Az oldalon található minden szöveget és fényképet a szerzői jog ide vonatkozó része védi. Üzemeltető: Blogger.