Le chiacchere

február 08, 2017




Közeledik a farsang ünnepe, az il carnevale, ahogyan az olaszok nevezik. Az elnevezés a latin carnem levare szóból ered, melynek jelentése: a hús elhagyása. Ez a nagyböjt előtti ünnep a vidámságról és a télűzésről szól. Az Amalfi parton is nagy izgalommal és szeretettel készülünk a farsangra. Az idén mindannyian szuperhősöknek öltözünk a faluban, az önkormányzat és a fiatalok összefogásával készülnek a kocsik, amikkel végigvonulunk a környező településeken.  

A farsangi időszak egyik legkedveltebb édessége a le chiacchere, azaz "csevegések", más néven le bugie, azaz "hazugságok". Az ókori Rómából eredő sütemény roppantul olcsó és könnyen elkészíthető.


Hozzávalók:
  • 300 gramm liszt
  • 2 tojás
  • 50 gramm cukor
  • egy fél citrom reszelt héja
  • 3 kanál étolaj
  • 3 kanál fehér bor
  • 3 kanál limoncello 
  • 100 gramm porcukor
  • étolaj a sütéshez



A világhírű limoncello likőr kizárólag az Amalfi öbölben termett citromból készülhet. A nálunk szüretelt citrom különlegessége az illóolajában rejlik. A receptben a limoncello helyettesíthető pálinkával, és ebben az esetben ajánlom, hogy tegyük hozzá az egész citrom reszelt héját.

A tészta pofon egyszerű: a liszt közepébe helyezzük a cukrot, a tojást, a citrom héját, a 3 kanál bort, a 3 kanál limoncellot (helyettesíthető pálinkával) és a 3 kanál olajat. Összegyúrjuk sima tésztává.



A tésztát tésztagéppel 5-ös fokozatúra nyújtjuk. Szerintem ez gyakorlott háziasszonnyoknál abszolút elhagyható, nyújtóval is könnyen boldogulunk. Minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb lesz a sütemény. Derelyevágóval kb. 8 cm hosszú, 2,5 cm széles csíkokat vágunk. Az olajat felhevítjük, csak kevés tésztát sütünk egyszerre. A kisült chiacchereket egy papírtörlőre tesszük. Vigyázzunk, sütés közben az olaj ne hevüljön túlságosan fel! A kihűlt süteményeket porcukorral szórjuk meg. Buon appetito!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Az oldalon található minden szöveget és fényképet a szerzői jog ide vonatkozó része védi. Üzemeltető: Blogger.