Le chiacchere
február 08, 2017
Közeledik a farsang ünnepe, az il carnevale, ahogyan az olaszok nevezik. Az elnevezés a latin carnem levare szóból ered, melynek jelentése: a hús elhagyása. Ez a nagyböjt előtti ünnep a vidámságról és a télűzésről szól. Az Amalfi parton is nagy izgalommal és szeretettel készülünk a farsangra. Az idén mindannyian szuperhősöknek öltözünk a faluban, az önkormányzat és a fiatalok összefogásával készülnek a kocsik, amikkel végigvonulunk a környező településeken.
A farsangi időszak egyik legkedveltebb édessége a le chiacchere, azaz "csevegések", más néven le bugie, azaz "hazugságok". Az ókori Rómából eredő sütemény roppantul olcsó és könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
- 300 gramm liszt
- 2 tojás
- 50 gramm cukor
- egy fél citrom reszelt héja
- 3 kanál étolaj
- 3 kanál fehér bor
- 3 kanál limoncello
- 100 gramm porcukor
- étolaj a sütéshez
A világhírű limoncello likőr kizárólag az Amalfi öbölben termett citromból készülhet. A nálunk szüretelt citrom különlegessége az illóolajában rejlik. A receptben a limoncello helyettesíthető pálinkával, és ebben az esetben ajánlom, hogy tegyük hozzá az egész citrom reszelt héját.
A tészta pofon egyszerű: a liszt közepébe helyezzük a cukrot, a tojást, a citrom héját, a 3 kanál bort, a 3 kanál limoncellot (helyettesíthető pálinkával) és a 3 kanál olajat. Összegyúrjuk sima tésztává.
A tésztát tésztagéppel 5-ös fokozatúra nyújtjuk. Szerintem ez gyakorlott háziasszonnyoknál abszolút elhagyható, nyújtóval is könnyen boldogulunk. Minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb lesz a sütemény. Derelyevágóval kb. 8 cm hosszú, 2,5 cm széles csíkokat vágunk. Az olajat felhevítjük, csak kevés tésztát sütünk egyszerre. A kisült chiacchereket egy papírtörlőre tesszük. Vigyázzunk, sütés közben az olaj ne hevüljön túlságosan fel! A kihűlt süteményeket porcukorral szórjuk meg. Buon appetito!
0 megjegyzés