Il panettone

december 23, 2016

Az olasz karácsonyi szokások sok mindenben különböznek a magyar hagyományoktól.
A karácsonyfát december 8-án a Szeplőtelen fogantatás (Immacolata concezione) napján díszítjük fel. Ez a katolikus ünnep, nemzeti ünnep is egyben. A gyerekeknek nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem Babbo Natale (a télapó). Ami viszont közös, az a hagyományokhoz való ragaszkodás. Dél-Olaszországban elképzelhetetlen  az ünnepi asztal panettone, strufoli és zeppole nélkül. A panettónék már októberben az üzletek polcaira kerülnek. A panettone egy kovásszal, kandírozott gyümölcsökkel készített édes kenyér.

Amikor Olaszország gasztronómiai hagyományairól beszélünk fontos figyelembe vennünk a régiónkénti eltéréseket. Észak és dél között óriási különbségek vannak. Több, mint tíz éve élek Campania tartomány legcsodálatosabb csücskén, az Amalfi partvidéken. Az emberséges dél- olaszok életszeretete, hagyománymegőrzése és vidámsága azonnal magával ragadott. Imádom a türkízkék Tirrén tengert, a Vezúv gasztronómiáját, szeretem a hagyományos receptek iránti tiszteletet.

Azt hiszem az idei last minute panettone készítés már tárgytalan. A panettonékhez óriási türelem és szeretet szükséges és garantált a siker. A panettonéket a cukrászok a helyi adottságok és hagyományok figyelembe vételével saját ízlésükre formálják. Az Amalfi partvidék leghíresebb terméke az Amalfi citrom (LimoneCosta d'Amalfi). Kedvenc cukrászdám Pasticceria Sal de Riso is előszeretettel használja az amalfi citromot, és az abból nyert likőrt a limoncellót. Honlapjukon betekinthetést nyerhetünk a zseniális Salvatore de Riso cukrászmester kézműves termékeibe. 

Pár héttel ezelőtt csatlakoztam egy facebbokos zárt csoporthoz. A Gruppo pasta madre, azaz a kovászolók lelkes csapatához. A kb 30 ezres csoportban rendkívül gyors az információ csere. Életem legelső panettone készítése sikere valójában nekik köszönhető.Itt az eredmény!!! Büszkeségeim!




A recept eszméletlenül komplikált,egy külön poszt dukál neki. Minden aprólékos részletet egyenként szeretnék elmagyarázni. A siker titka ugyanis a jól kivitelezett munkafolyamatokon múlik.  Addig is készülök a Karácsonyra, egy olasz családot kell vendégül látnom'

You Might Also Like

0 megjegyzés

Az oldalon található minden szöveget és fényképet a szerzői jog ide vonatkozó része védi. Üzemeltető: Blogger.